Een spugende zoon

 

Wat ‘vertelt’ je spugende kind je?

 

Voor onze zoon Joeri van 3,5 jaar oud heb ik contact opgenomen met Ilanda om advies in te winnen voor zijn plotselinge stotteren. Wij konden vrijwel direct terecht en na een kennismaking, het observeren van Joeri gingen wij thuis meteen met tips aan de slag. Vooral veel rust in spelen, praten en vertellen was heel belangrijk. Dit was voor ons even wennen en aanpassen maar het werkte meteen in ons gezin.

 

Ilanda vertelde ons ook kindertolk te zijn. Nog nooit van gehoord en ik dacht meteen niets voor ons, veel te zweverig. Maar dat is helemaal niet waar. Ik heb me ingelezen en werd reuze nieuwsgierig. Leren en inzien hoe je kind zich aan jou spiegelt. 

 

In de volgende afspraken kwam ook ons tweede punt met Joeri ter sprake namelijk zijn vele kokhalzen en spugen. Wij twijfelden regelmatig aan zijn probleem nu het leek alsof hij het ook wel eens tegen ons gebruikte om bijvoorbeeld eerder van tafel te gaan. Wij raakten als ouders ook radeloos. Van het consultatiebureau hadden wij een doorverwijzing voor de GGZ gekregen om een mogelijk (verslik)trauma te onderzoeken. Ilanda zei dat zijn spugen ook spiegelgedrag zou kunnen zijn waarmee hij (één van) ons iets duidelijk wilde maken. Ze vroeg me ‘Wat zou jij er wel uit willen spugen?’. Dat was voor mij erg schrikken. Zelf kampte ik met een burn-out en deed voor de kinderen zo normaal mogelijk. Juist hiermee gaf ik geen goed voorbeeld....gewoon doorgaan terwijl het je eigenlijk allemaal teveel is. Tranen met tuiten gehuild maar daarna ook van opluchting ik snapte het namelijk veel beter. Onze zoon is erg gevoelig, spiegelt zich enorm aan mij en omdat ik niet transparant was in o.a. mijn vermoeidheid gaf ik hem niet het juiste voorbeeld. Hij liet mij met zijn spugen zien dat ik ook mocht tonen hoe ik me voelde.

 

Door een lange wachttijd bij de GGZ hadden we enkele weken de tijd om alles even goed te laten bezinken. Want sinds we bij Ilanda kwamen, en alle rustgevende tips toepasten, waren zowel het stotteren als het spugen, zo goed als, opgehouden. De frustratie was bij Joeri compleet verdwenen en daarmee bij ons ook.

Ontzettend opgelucht hebben wij de afspraak bij de GGZ afgezegd en zowel daar als bij het consultatiebureau aangegeven dat we met de tips van de kindertolk deze twee problemen compleet hebben opgelost.

 

We zijn Ilanda ontzettend dankbaar voor alle informatie en tips zodat wij na maanden van frustratie en overbelasting weer balans in ons gezin terug hebben kunnen brengen.

Nu vertel ik aan iedereen die het maar horen wil en ook met een "probleem" in het gezin zit, neem eens contact op met een kindertolk, het kan jullie zoveel helpen. 

 

Marloes